Πρόσφορο

Δεν υπάρχει μόνον ένας τρόπος για να φτιαχτεί το Πρόσφορο. Επηρεάζεται πολλές φορές από τα έθιμα και τις παραδόσεις των διαφόρων περιοχών της Ελλάδας ή από τον τρόπο που πέρασε η "τέχνη" από τις προηγούμενες γενιές στις νεώτερες.

Τα μοναστήρια επίσης έχουν τους δικούς τους τρόπους να φτιάχνουν το Πρόσφορο.

Σε πολλά μέρη το φτιάχνουν με δύο κομμάτια από ζυμάρι για να συμβολίζει "ουρανό" και "γη". Σε αυτή την περίπτωση χωρίζουν το ζυμάρι στα δυο και βάζουν το ένα πάνω στο άλλο μέσα στο ταψί και μετά τα πιέζουν για να κολλήσουν μεταξύ τους αλείφοντάς τα με λίγο νερό ενδιάμεσα. Σε κάποια μοναστήρια τοποθετούν και ένα μικρό Σταυρό από ζυμάρι ανάμεσα στα δύο κομμάτια και μετά τα ενώνουν. Αυτός ο τρόπος βοηθάει για να αποτυπωθεί καλά η σφραγίδα. Όμως μπορεί συγχρόνως στο ψήσιμο να χωρίσει το Πρόσφορο έντονα στην ένωση των δυο ζυμαριών.

Άλλος τρόπος για να γίνει πρόσφορο "ουρανός" και "γη": Πλάθεις το ζυμάρι σε χονδρό κύλινδρο και μετά το σηκώνεις όρθιο. Σφίγγεις στη μέση το ζυμάρι και κατόπιν το στρίβεις χωρίς να χωρίσεις τη ζύμη. Πιέζεις πάλι το ζυμάρι να ενωθεί και το βάζεις στο ταψί. Το πιέζεις για να καλύψει το ταψί και βάζεις τη σφραγίδα.

Για ένα μεγάλο πρόσφορο ή 2 μικρά πρόσφορα:

600 γρ σταρένιο αλεύρι

15 γρ νωπή μαγιά μπίρας ή 1 κουταλάκι του γλυκού (φακελάκι) ξηρή μαγιά

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1-2 φλιτζάνια χλιαρό νερό (περίπου)

Θα χρειαστείς την ειδική σφραγίδα για πρόσφορο.

Με τη βοήθεια της κουζινομηχανής MUM5 θα φτιάξεις εύκολα τη ζύμη που θα χρειαστείς. Αρχικά, διαλύεις τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι από το χλιαρό νερό και αφήνεις στην άκρη για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζεις το αλεύρι με ακρίβεια, ζυγίζοντάς το στον κάδο της MUM5, και κάνεις μια λακκουβίτσα στη μέση. Ρίχνεις το αλάτι, προσθέτεις τη διαλυμένη μαγιά και λίγο-λίγο το υπόλοιπο χλιαρό νερό, ώστε να γίνει μια ζύμη σφικτή.

Ζυμώνεις με τη βοήθεια της κουζινομηχανής MUM5 για 20 λεπτά. To ενσωματωμένο ψηφιακό χρονόμετρο της MUM5 θα σε βοηθήσει στη διάρκεια που απαιτείται, έτσι ώστε να είσαι σίγουρος για το τέλειο αποτέλεσμα. Η κουζινομηχανή MUM5 θα σε βοηθήσει να φτιάξεις ζύμη με τέλεια υφή και συνοχή. 

Όταν είναι έτοιμη, πλάθεις τη ζύμη σε ένα στρογγυλό "πρόσφορο" και το τοποθετείς σε ένα καλά αλευρωμένο ταψί, λίγο μεγαλύτερό του, για να χωράει όταν ανέβει. Αλευρώνεις λίγο το πρόσφορο από πάνω. Αλευρώνεις λίγο και την ειδική σφραγίδα, την πιέζεις στο κέντρο για να αποτυπωθεί καλά όταν φουσκώσει το ψωμί. 

Για να βγει η σφραγίδα χωρίς να χαλάσει το πρόσφορο, την ανασηκώνεις ελαφρά από τη μία πλευρά για να μπει αέρας.

Σκεπάζεις το πρόσφορο και το βάζεις σε ζεστό μέρος για να ανέβει για περίπου 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Είναι έτοιμο όταν πιέζοντας τη ζύμη με το δάκτυλο δεν μένει το βαθούλωμα.

Αφαιρείς το περιττό αλεύρι στην επιφάνεια με ένα βουρτσάκι και ψήνεις το πρόσφορο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 20 λεπτά και μετά στους 150° για άλλα 20-30 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Διάβασε ακόμα: Ψωμάκια με κουρκουμά και δεντρολίβανο

Σαρακοστιανά

Η συνταγή αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Σαρακοστιανά" των Μαριγούλα Δ. Κοκκίνου και Γεωργία Σ. Κοφινά, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πορφύρα και αναδημοσιεύεται με την άδειά τους. Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Σου προτείνουμε μία συνταγή για νηστίσιμη ζύμη πίτσας ολικής άλεσης με ...

Ψωμάκια με πρωτότυπα υλικά και ακόμα πιο πρωτότυπη γεύση!

Αρωμάτισε τον ουρανίσκο σου με δυο από τα πιο όμορφα συστατικά της φύσης.

Λαχταριστοί, νηστίσιμοι λουκουμάδες!

Μια νηστίσιμη συνταγή που θα λατρέψεις.

Μια εναλλακτική πρόταση (κατάλληλη για όλες τις εποχές) για την αγαπημένη σε ...

Η ΚΟΥΖΙΝΟΜΗΧΑΝΗ MUM5

Το Baking Stories παρουσιάζει την κουζινομηχανή MUM5. Απολαύστε τη σιγουριά του τέλειου αποτελέσματος κάθε φορά, με κουζινομηχανές Bosch.

Η MUM5 είναι η ιδανική συσκευή για απεριόριστες και ευφάνταστες δημιουργίες στο
σπίτι. Είναι η μόνη στην κατηγορία της με ενσωματωμένη ψηφιακή ζυγαριά. Σας λύνει τα χέρια, σας εξοικονομεί χρόνο και σας εξασφαλίζει το τέλειο αποτέλεσμα – είτε μιλάμε για μαρέγκα, σαντιγί ή οποιαδήποτε ζύμη. 

Η μόνη ερώτηση που θα χρειάζεται πλέον να κάνετε: "Τι να μαγειρέψω στη συνέχεια;"
Με τα διαθέσιμα εξαρτήματα μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι ζυμαρικά με αγνά
υλικά της επιλογής σας, πίτες, κέικ, να ζυμώσετε το δικό σας ψωμί, να απολαύσετε
γευστικά smoothies και πολλά ακόμα.

Απλά πολυεργαλείο. Μία συσκευή για όλες τις χρήσεις, που σας δίνει ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα.

 

 

Η μόνη με ενσωματωμένη ψηφιακή ζυγαριά και χρονόμετρο στην κατηγορία της.
Τώρα, μπορείτε να ζυγίζετε τα υλικά απευθείας μέσα στον κάδο και το μπλέντερ της MUM5. Αυτό διευκολύνει ακόμα περισσότερο την εκτέλεση των συνταγών, καθώς δεν χρειάζεστε ζυγαριά ή άλλο μπολ, για να μετρήσετε τις ποσότητες των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε. Έτσι, δεν θα κουραστείτε ή θα χάσετε χρόνο και για πλύσιμο μετά.
Ενσωματωμένο 
χρονόμετρο, για να έχετε πάντα τον έλεγχο.
Ξεχάστε τη συνεχή παρακολούθηση πάνω από τον κάδο. Με το ενσωματωμένο χρονόμετρο, μπορείτε να βλέπετε με ακρίβεια τον χρόνο λειτουργίας της συσκευής. Έτσι έχετε τα πάντα υπό έλεγχο και μπορείτε να σταματήσετε τη συσκευή στον χρόνο που θέλετε ή που ορίζει η συνταγή.
Επαγγελματικό ζύμωμα, για ζύμη με τέλεια υφή και συνοχή.
Τα υλικά αναμειγνύονται γρήγορα και ομοιόμορφα – χάρη στο μοναδικό 3D Planetary Mixing, το οποίο ανακατεύει προς τρεις κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Εξομοιώνει την κίνηση των χεριών που κάνουν οι μάστερ της ζύμης καθώς αναδεύει τέλεια, από όλες τις πλευρές, πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά κάθε είδους ζύμη και την κάνει να έχει μια αέρινη και συμπαγή υφή.
Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και ισχυρό μοτέρ 1000W
Χάρη στη βραβευμένη της σχεδίαση τραβά όλα τα βλέμματα σε κάθε κουζίνα. Ο ανοξείδωτος κάδος υψηλής ποιότητας διαθέτει ειδικό σχήμα στο εσωτερικό για τέλεια παρασκευή ζύμης. Είναι ιδανικός για έως 2,7kg κέικ ή 1,9kg ζύμη με μαγιά. Και με την απόλυτη ισχύ των 1.000W, μπορείτε να φτιάχνετε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες.