Απολαυστικό αίσθημα θαλπωρής με μια κρεμώδη πατατόσουπα

Ζεστή κι απολαυστική σαν αγκαλιά και με υπέροχη γεύση.
Η γεύση της πατάτας φέρνει αυτομάτως στο μυαλό σου ευτυχισμένες αναμνήσεις και σου δημιουργεί εσωτερικά ένα έντονο αίσθημα θαλπωρής.
Οι πατάτες δεν τρώγονται μόνο τηγανητές για να είναι απολαυστικές. Υπάρχουν πολλές πιο υγιεινές εκδοχές κι ευτυχώς είναι εξίσου δελεαστικές. Όσο μάλιστα ο καιρός κρυώνει, οι πιο ζεστές, πιο κρεμώδεις και πιο «αμαρτωλές» συνταγές, κάνουν τις πατάτες αδιαμφισβήτητο φαβορί και της χειμωνιάτικης κουζίνας.
Στην παρακάτω συνταγή, οι πατάτες μαγειρεύονται σε διαφορετικά στάδια της συνταγής και μέχρι να φτάσουν στο σημείο να τρυπιούνται από ένα πιρούνι. Έτσι μπορείς να αφήσεις μερικές για αργότερα και να τις προσθέσεις λίγο πριν το τέλος, για να μην γίνουν εξαρχής πουρές με την υπόλοιπη σούπα. Επίσης, μπορείς να τις αφήσεις να βράσουν στο μείγμα της κρέμας. Στο τέλος απολαμβάνεις ωραίες αναπάντεχες μπουκιές από κρεμώδεις πατάτες στη σούπα σου. Η σούπα είναι εξαιρετική και μπορείς να τη συνοδεύεις με κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί. Ή μπορεί να γίνει συνοδευτικό του τέλειου ψητού κοτόπουλού σου.
ΥΛΙΚΑ
4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ 15 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
2 κιλά πατάτες, μεσαίου μεγέθους, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, σε κύβους
2 μίσχοι σέλινο, ψιλοκομμένοι
1 μικρό καρότο, ξεφλουδισμένο και σε κύβους
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
3 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. γάλα
1 φλ. κρέμα γάλακτος
3 φλ. ζωμός κοτόπουλο με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή ζωμός λαχανικών
1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη
1/4 κουτ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτεις τις πατάτες και καλύπτεις με νερό. Βράζεις τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να έχουν λίγη αντίσταση στο πιρούνι, να κρατάνε λίγο, περίπου για 5 λεπτά. Σουρώνεις.
Σε ένα άλλο δοχείο, σε μέτρια φωτιά, θερμαίνεις το λάδι. Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο και στη συνέχεια καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσει, περίπου 10 λεπτά. Προσθέτεις σκόρδο, ρίγανη και νιφάδες κόκκινου πιπεριού και μαγειρεύεις μέχρι να ενωθούν τα αρώματα, για 1 περίπου λεπτό.
Πασπαλίζεις το αλεύρι πάνω από τα υλικά και ανακατεύεις μέχρι να καλυφθούν. Αδειάζεις αργά το γάλα και την κρέμα και ανακατεύεις μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι από αλεύρι. Προσθέτεις το ζωμό και περίπου τις μισές πατάτες. Συμπληρώνεις ανάλογα με τη γεύση σου με αλάτι και πιπέρι.
Τα αφήνεις να βράσουν. Στη συνέχεια, μειώνεις τη θερμοκρασία και αφήνεις να σιγοβράσουν έως ότου οι πατάτες να είναι πολύ μαλακές και να λιώνουν όταν τρυπηθούν με ένα πιρούνι - περίπου 10 λεπτά. Σβήνεις τη φωτιά και, χρησιμοποιώντας την κουζινομηχανή MUM5, κάνεις τη σούπα λεία και βελούδινη.
Διαβάστε ακόμα: Πρωτοχρονιάτικο δείπνο: όλοι οι κανόνες της τελευταίας εβδομάδας
Βάζεις ξανά την κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια φωτιά και προσθέτεις τις υπόλοιπες πατάτες. Βράζεις, μετά ελαττώνεις τη θερμότητα και σιγοβράζεις, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, άλλα 5 λεπτά.
Γαρνίρεις με ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό και συνοδεύεις με φρυγανισμένο ψωμί ή χειροποίητα ψημένα κρουτόν. Αν λατρεύεις το τυρί, μπορείς να τρίψεις πάνω από το μπολ σου λίγη παρμεζάνα ή κάποιο άλλο τυρί κίτρινο της αρεσκείας σου. Για πιο spicy αποτέλεσμα, πασπαλίζεις με φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κόκκινο ή μαύρο ή mix) ή κόκκους τσίλι.
Διάβασε ακόμα: Οδηγίες για να φτιάξεις το πιο υγιεινό και απολαυστικό smoothie