Καροτοκέικ
Νηστίσιμο γλυκό που θα λατρέψει όλη η οικογένεια!
Υλικά για 12-16 κομμάτια
1 φλιτζάνι καρότο χοντροτριμμένο
1 φλιτζάνι μήλα χοντροτριμμένα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ή 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
⅓ φλιτζανιού κονιάκ
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Χτυπάς λίγο το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτεις στον κάδο της κουζινομηχανής ένα-ένα όλα τα υλικά. Τελευταίο προσθέτεις το αλεύρι. Με τη βοήθεια της κουζινομηχανής ανακατεύεις καλά τα υλικά Ξεκινάς αναμειγνύοντας σε μέτρια ταχύτητα και όταν βάζεις το αλεύρι το χτυπάς με μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα για να μη «φύγει ο αέρας» που έχεις δημιουργήσει. Ρίχνεις το μείγμα σε μέτριο λαδωμένο ταψάκι.
Το ψήνεις σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για 45 λεπτά έως 1 ώρα.
Πριν κρυώσει τελείως το περιχύνεις με γλάσο άσπρο.
Για το άσπρο γλάσο θα χρειαστείς:
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
5 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού σπορέλαιο
Ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί στον κάδο της κουζινομηχανής μέχρι να γίνει το μείγμα ένα παχύρρευστο γλάσο. Προσοχή: αν το κέικ είναι πολύ ζεστό, το γλάσο θα λιώσει και δεν θα σταθεί στην επιφάνεια.