Ψωμάκια με κουρκουμά και δεντρολίβανο
Ψωμάκια με πρωτότυπα υλικά και ακόμα πιο πρωτότυπη γεύση!
Υλικά
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
250 γρ. αλεύρι τύπου 00
2 κ.σ. κουρκουμά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
300 γρ. νερό χλιαρό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ.σ. δεντρολίβανο λεπτοκομμένο
1 κ.σ. αλάτι
Οδηγίες
Τοποθετείς τα 2 άλευρα στον κάδο της κουζινομηχανής, βλέποντας στην ενσωματωμένη ψηφιακή ζυγαριά της το βάρος που απαιτείται, μαζί με τη μαγιά και τον κουρκουμά.
Σχηματίζεις μια μικρή λακκουβίτσα και ρίχνεις το ελαιόλαδο, το αλάτι και το νερό. Αναμειγνύεις τα υλικά. Με τη βοήθεια της κουζινομηχανής, ζυμώνεις για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Ξεκινάς με μέτρια ταχύτητα όταν βάζεις τα υγρά και το γυρνάς σε πιο υψηλή ταχύτητα όσο αναδεύεται η ζύμη. Χάρη στο επαγγελματικό ζύμωμα της κουζινομηχανής, η ζύμη παίρνει αέρα από όλες τις μεριές και γίνεται αφράτη. Επιπρόσθετα, στο ενσωματωμένο ψηφιακό χρονόμετρο της κουζινομηχανής μπορείς να βλέπεις τη διάρκεια που λειτουργεί η κουζινομηχανή, ώστε να τη σταματήσεις στον χρόνο που απαιτείται.
Ξαναβάζεις τη ζύμη στο μπολ, τη σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ακολούθως, τη βγάζεις από το μπολ, τη δουλεύεις λίγο και προσθέτεις το δεντρολίβανο.
Κόβεις -από το ενιαίο κομμάτι ζύμης- 16 κομμάτια, κάνεις το σχήμα που θέλεις και τα απλώνεις επάνω σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνεις πάλι για 1 ώρα να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο (tip: σε μια γωνιά στον φούρνο μπορείς να τοποθετήσεις μία κατσαρόλα με νερό ζεστό ώστε να δημιουργείται υγρασία). Ψήνεις για 20 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς.
Διάβασε ακόμα: Ψωμί με γεύση mediterranean: εύκολο και πολύ γευστικό